lørdag den 17. december 2011

Da mor var barn

Hennedal
Da mor var barn boede hun i en kolonihaveforening. Den lå ude bag cementfabrikken, og indtil, fabrikken fik et filter på skorstenen, var området dækket af et fint lag cementstøv.   
Det havde ikke altid været en kolonihaveforening, kun siden 1978. Dem der var flyttet ind før 1978 måtte bo der hele året. De fleste af dem, der var flyttet ind efter 1978, boede der også hele året.
Der var huse og haver ligesom mange andre steder. De voksne havde navne som: Sæbegrossisten, Bette-Lise, Bess-Ovnen, Mel-Hans, Telefon-damen, Rødstrømpen (mors egen mor), Børge-Buller, Onkel Brian (havde pornoblade og lavede gerne pandekager til børnene) og Formanden. Der var også børn ligesom andre steder. Et af børnene gik mor i klasse med. Hun hed Anja. Mor og Anja legede meget sammen, de var født med tre måneders mellemrum.  Anja var ældst, hvilket mor synes, at hun nævnte lige ofte nok. Når de gik til købmanden, der lå et par kilometer borte, skulle Anja for eksempel gå yderst. Hun sagde, at det var fordi hun havde ansvaret, når hun var ældst. Mor var egentlig glad for at gå inderst, for hendes mor havde sagt, at man kunne blive suget ind under en cementbil, hvis man kom for tæt på. Der kørte mange cementbiler forbi, når man gik til købmanden. Anja og mor var også meget bange for børnelokkere, og talte ofte om det, når de gik til købmanden. De så også engang en bil, der holdt stille. Bagi bilen var der nogle sorte sække, der helt sikkert var fyldt med børnelig. Men ellers gik det mest ud på at kigge efter flasker, når de gik til købmanden. For de havde som oftest ikke penge med hjemmefra, så, skulle de have slik ved købmanden, skulle der altså først findes nogle flasker. Nogle gange fandt de ingen flasker, men så kunne de være heldige, at få et par kroner af de fulderikker, der sad ude foran købmanden. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar