mandag den 6. februar 2012

Da mor var barn

Hos Bette-Lise
Da mor var barn gik hun ikke i børnehave. Mor og hendes søskende blev passet hos Bette-Lise. Mors fætre i Gistrup, dem der boede i parcelhus, gik i børnehave, og når mor og hendes familie besøgte dem  rendte børnene ofte ned og legede på børnehavens legeplads. Det var en kæmpestor legeplads, mor synes, den var næsten ligeså stor som den i Fårup Sommerland. Når de legede der, gik mor altid hen og kiggede ind af børnehavens ruder. Hun syntes det var fantastisk. Der var dukkekroge og puderum, bongotrommer og fingermaling.
Hos Bette-Lise var der ikke så meget. I hvert fald ikke ting, der var til børn. Mor kan faktisk ikke huske, at der var noget legetøj overhovedet. Men hun husker, at hun sad og kiggede på Bette-Lises væg-ur. Tik-tak, tik-tak.
Mors mor sagde, at det kostede mange penge at gå i børnehave. Det havde de ikke. Bette-Lise skulle ikke have penge for at passe børnene. Hun fik bare en Pine en gang i mellem. En Pine var en figur af kongeligt porcelæn, og man kunne få dem med alle mulige slags pine: hovedpine, mavepine, ørepine. Mor husker at blive hevet ud af sin varme seng, imens det nærmest stadig var nat. Så gik de alle fem ned til Bette-Lise. Mors far bar mors lillesøster, der stadig var en baby. Mor husker, hvordan hun langsomt vågnede, imens de gik ad Hennedals grusvej.  Hun husker, at hun kiggede op og så en masse stjerner på himlen en frostklar morgen.
Når de kom ned til Bette-Lise skulle de sove videre, for klokken var kun fem. Mors mor og far skulle ud at gå med post. Mors lillesøster kom med ind i Bette-Lises seng, hvor Hans, den mand Bette-Lise boede sammen med, også sov. Bette-Lise var ikke gift med Hans, men hun havde vist været gift med hans bror, Ernst.
Mor og hendes storebror skulle sove videre i en alkove i gangen.  De sov næsten aldrig. Nu var de jo vågne. Mors storebror gik i skole, og læreren læste Brødrene Løvehjerte for ham og hans klasse. Mors storebror genfortalte historien til mor, når de lå der i alkoven. Hvis Lise og Hans hørte dem, kom Hans ud i gangen med en lygte i hånden og sagde de skulle sove. De svarede ham aldrig, lod bare som om de sov. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar